GroenLinks en D66: “Zorgen over aantrekken cruiseschepen”

832
0
Foto: De Scheveninger

GroenLinks en D66 maken zich zorgen over de komst van cruiseschepen naar Den Haag. Daarom hebben ze hierover schriftelijke vragen gesteld aan het stadsbestuur.

“Vrijwel alle cruiseschepen varen nog op sterk vervuilende stookolie en dat heeft mogelijk gevolgen voor de CO2-uitstoot en luchtkwaliteit in onze stad. Ook is onduidelijk welk effect de grote stroom toeristen heeft op de leefbaarheid. Wij twijfelen of Den Haag gebaat is bij de komst van meer cruiseschepen”, menen de beide partijen.

De coalitiepartijen GroenLinks en D66 hebben het Haagse stadsbestuur om uitleg gevraagd over het besluit om kleinere cruiseschepen naar Scheveningen te trekken. “We willen graag weten hoe de doelstellingen op het gebied van klimaat, luchtkwaliteit en leefbaarheid in de stad rijmen met het aantrekken van meer cruiseschepen. Ook willen we graag weten hoeveel geld het cruisetoerisme de stad daadwerkelijk oplevert”, aldus Arjen Kapteijns (GroenLinks) en Daniel Scheper (D66).

Het is volgens de partijen ook niet helder op welke manier bewoners betrokken zijn bij het besluit om meer cruiseschepen naar Scheveningen te halen. Dit terwijl cruiseboten mogelijk van invloed zijn op de leefbaarheid. “Een boot zorgt in elk geval voor een grote stroom toeristen die in één keer de haven betreedt. Ook zorgen de cruiseboten voor een flinke uitstoot van CO2 en fijnstof in de haven en daardoor krijgen omwonenden vermoedelijk te maken met een slechtere luchtkwaliteit. Wij horen graag hoe dit past bij de klimaatambities en het doel om kwaliteitstoerisme naar Den Haag te trekken”, aldus de partijen.

Deel dit bericht via: