PvdD wil verbod op staandwantvissen na dood bruinvis

860
0
Foto: EHBZ Noordwijk

Na de dood van een bruinvis, die werd aangetroffen in een staandwantnet bij het Noordelijk Havenhoofd, heeft de Partij voor de Dieren het gemeentebestuur opgeroepen om het staandwantvissen in het Haagse kustgebied te verbieden.

De EHBZ Noordwijk kreeg maandagmiddag een melding van een levende bruinvis die verstrikt zat in een staandwantnet bij het Noordelijk Havenhoofd. Ter plaatse aangekomen bleek dat het verstrikte dier te ver uit de kant lag voor de dierenhulpverleners om erbij te komen. Daarop werd de hulp van een paar planksurfers ingeschakeld.

De surfers hebben het dier uit het staandwantnet bevrijdt. Helaas bleek het dier al te zijn overleden. Het mannetje, met een lengte van 116 centimeter, is meegenomen voor nader onderzoek. Onder andere de doodsoorzaak wordt daarbij onderzocht.

De Partij voor de Dieren wil dat het staandwantvissen zo dicht op de kust verboden wordt. “Vorig jaar raakte er al een surfer verstrikt in de netten en nu is er een bruinvis dood. Alles en iedereen kan verstrikt raken in deze netten”, meent PvdD-raadslid Robin Smit.
De gemeente kan in verband met de veiligheid van strandgebruikers op plekken langs de kust het staandwantvissen weren en de Partij voor de Dieren roept het stadsbestuur hier ook toe op. “Het getreuzel van het stadsbestuur eist slachtoffers en Den Haag moet deze vismethode verbieden”, aldus raadslid Smit.

Deel dit bericht via: