Herdenking Scheveningse zeelieden is ‘een mooie en waardige traditie’

1264
0
Foto: Dick Teske

Vrijdagochtend werd de vlag bij het monument van de Vissersvrouw halfstok gehangen. De gehele vrijdag 24 mei stond in het teken van het herdenken van de op zee gebleven Scheveningse zeelieden.

’s Middags legde het bestuur van de Vereniging Herdenk Scheveningse Zeelieden onder grote belangstelling een krans bij het in 1922 onthulde monument aan de Hoge Scheveningseweg ter nagedachtenis aan alle Scheveningse vissers die zijn omgekomen tijdens de Eerste Wereldoorlog.

’s Avonds vond de algemene herdenking plaats in de Oude Kerk en op de boulevard bij het monument van de Vissersvrouw. Bij deze plechtigheid werd dit jaar stil gestaan bij het vergaan van de SCH460 in september 1911 waarbij de gehele bemanning om het leven kwam en het dodelijk ongeval op de SCH49 in 1967 waarbij Willem Rog het leven liet.

Ds. Jan Maasland sprak over het ingrijpende verlies waarmee de families te maken kregen en waar zelden meer over gesproken werd. “Het was geen uitzondering, maar de regel. Er was geen gezin op Scheveningen die zonder leed leefde. Je wist het van elkaar en je droeg het leed in stilte”, sprak hij de volle kerk toe.

De herdenking werd voortgezet op de boulevard bij het monument van de Vissersvrouw. Daar benadrukte burgemeester Pauline Krikke het belang van de herdenking als een mooie en waardige traditie. Ook blikte zij terug op de ontberingen die de vissers die herdacht werden hebben meegemaakt en met name bij het lot van de 11-jarige Albert van der Toorn, die omkwam op de SCH460. “Een jochie van 11 aan boord van een houten zeillogger in een afgrijselijke storm, probeer je dat maar eens voor te stellen. Al die levensverhalen komen vandaag samen tijdens deze herdenking.”

Deel dit bericht via: