Scheveningen geeft maritiem visitekaartje af met ‘Sail op Scheveningen’

3920
0

Scheveningen is dit jaar de finishplaats van de Liberty Tall Ships Regatta. Dit betekent dat van 20 tot en met 23 juni ruim 25 bijzondere, grote zeilschepen uit maar liefst elf verschillende landen in de haven van Scheveningen komen te liggen. Tijdens Sail op Scheveningen kunt u deze schepen niet alleen bekijken, maar kunt u zelfs gratis aan boord gaan!

Sail op Scheveningen zal niet alleen een groots spektakel worden voor de duizenden bezoekers die het evenement naar verwachting zal trekken. Ook voor de Scheveningers zelf moet het een evenement worden waar zij trots op kunnen zijn. De ambitie is om van Sail op Scheveningen een terugkerend evenement te maken, die de haven van Scheveningen maritiem op de kaart zet.

Wethouder Richard de Mos legt uit waarom het zo goed is dat Sail op Scheveningen georganiseerd wordt. “Het levert Scheveningen internationaal gezien een goede naam op. Hoe bekender we in Duitsland, Engeland of zelfs overzees zijn, hoe beter. Ik ben heel trots dat we dit jaar een eerste Sail op Scheveningen hebben en ik ben heel blij met dit tweede grote nautische evenement in korte tijd. Dit wordt weer een toeristentrekker van formaat. We verwachten 60.000 bezoekers per dag. Volle hotels, volle restaurants én volle strandtenten: hartstikke goed voor de lokale economie. Ondernemers zullen in hun handen wrijven bij deze mooie kansen.”

Friendly Port
De komst van de schepen past ook goed bij de ambitie van de gemeente om van Scheveningen een ‘tall- en cruiseship friendly port’ te maken. “Dat stimuleert de lokale economie, zet Den Haag en Scheveningen nog meer op de kaart als internationale stad aan zee en als de belangrijkste zeezeilhaven van Noord-West Europa”, aldus de wethouder. De Mos vervolgt: “Veel van de zeilschepen die naar Scheveningen komen, varen over de hele wereld en zijn alleen te zien bij grote evenementen als Sail Amsterdam. Het is voor de eerste keer dat zij ook Scheveningen aandoen. Dat is een bijzondere gebeurtenis.”

Passen en meten
Bijzonder is het zeker, vindt ook havenmeester Cees Duvekot. In ‘zijn’ haven moet het van 20 tot en met 23 juni allemaal gaan gebeuren. “De ligging van de Scheveningse haven, direct aan zee, is ideaal. In slechts vijf minuten ben je buiten op zee of lig je binnen in de haven. En vanuit de haven ben je weer zo op het strand of sta je midden in de stad. Daarnaast hebben we voor zowel de pleziervaart als de beroepsvaart alle faciliteiten beschikbaar. Dat maakt onze haven ook zo geschikt voor dit soort evenementen”, legt Cees uit.

Samen met zijn team zit Cees middenin de voorbereidingen voor Sail op Scheveningen. “Dat begint met kijken wat er mogelijk is, het maken van een planning en in gesprek gaan met bedrijven en bewoners rond de haven zodat zij gewoon door kunnen gaan met hun dagelijkse bezigheden. Ook heb ik gepraat met de rederijen en met de Visafslag. Daar moet ook alles gewoon kunnen doordraaien, dus moet er voldoende kaderuimte beschikbaar blijven voor de kotters en de staandwantvissers om te kunnen lossen tijdens het evenement.”

Ook moest er voor alle bezoekende schepen tijdens Sail op Scheveningen een goed bereikbare ligplek gezocht worden. “Het past allemaal maar net”, lacht Cees. “Het is een hele puzzel geweest, vooral omdat je geen schepen dubbel wil hebben liggen. Dan zouden de schepen minder goed zichtbaar en moeilijker te bereiken zijn geweest. Maar het is allemaal gelukt. Er komen ruim 25 bijzondere marineschepen in de haven te liggen. Zoals de Eagle van de Amerikaanse Kustwacht. Die komt zelden in Europa, dus dat die nu naar Scheveningen komt is waanzinnig gaaf!”

Op de website van Sail op Scheveningen vindt u meer informatie over het programma en de schepen. Wilt u op de hoogte gehouden worden? Schrijf u dan in voor de digitale nieuwsbrief.

Deel dit bericht via: