Het Schevenings Vissersvrouwenkoor bestaat 65 jaar!

2725
0
Foto: Dick Teske

Het Schevenings Vissersvrouwenkoor bestaat vandaag, 30 april 2019, precies 65 jaar. Het koor, opgericht in 1954 voor een speciale radio-uitzending rondom Koninginnedag, is nog steeds een graag geziene gast op podia door heel het land. Vooral de authentieke Scheveningse dracht waarin de dames van het koor optreden lijkt hier aan bij te dragen.

Het was in april 1954 toen de toenmalige kosteres van de Oude Kerk, Bep de Bruin – de Mos, de vraag kreeg of er op Scheveningen een zangkoor bestond die in klederdracht mee zou kunnen doen aan een korengala ter gelegenheid van Koninginnedag. Zo’n koor was er niet, maar klederdracht dragende vissersvrouwen waren er wél.

Binnen mum van tijd had de kosteres zo’n 35 vrouwen bereid gevonden om een zanggroep te vormen. Het gelegenheidskoor ging op 30 april 1954 naar Emmen om daar ‘Lied van Zuid-Holland’ ten gehore te brengen in het nationale radioprogramma ‘Nederland Jubelt’. Na het succesvolle radio-optreden besloten de Scheveningse deelnemers om het niet bij dat ene optreden te laten. Het Schevenings Vissersvrouwenkoor was een feit.

Er bleek veel animo te zijn voor de zingende dames in dracht. Het koor werd direct na oprichting al gevraagd voor bijzondere gelegenheden, zoals in augustus 1954 voor het vormen van een erehaag voor koning Haakon VII van Noorwegen bij zij staatsbezoek aan Nederland. Voorzitster Bep de Bruin – de Mos zette direct de toon door de vorst een Scheveningse omslagdoek aan te bieden. Dit zou een traditie worden bij alle koninklijke aangelegenheden waarbij het koor aanwezig was.

Nu 65 jaar later is het hoofddoel van het koor nog steeds het vertolken van geestelijke liederen in kerkdiensten, woonzorgcentra en bij concerten in heel Nederland. Maar het koor treedt ook vaak op bij evenementen waar een meer ongedwongen repertoire ten gehore wordt gebracht. Het koor valt op doordat de koorleden nog altijd opreden in de authentieke Scheveningse dracht, waarmee zij ook bijdragen aan het behoud van dit Schevenings cultureel erfgoed.

Het Schevenings Vissersvrouwenkoor staat sinds enige tijd onder leiding van dirigente Astrid Oudewaal, die de dames op koers houdt. Daarnaast is organist Kees Spaans weer teruggekeerd voor de vaste muzikale begeleiding. Ook mocht het koor onlangs een viertal nieuwe leden verwelkomen. Het ging hier om de dochters van een aantal koorleden, die in de voetstappen van hun moeder treden. Nieuwe aanwas is nog steeds van harte welkom. Geïnteresseerden kunnen een kijkje nemen bij de repetitie. Het Schevenings Vissersvrouwenkoor repeteert elke woensdagavond, van 20.00 tot 22.00 uur, in wijkgebouw Rehoboth, aan de Nieuwe Laantjes 127.

De komende tijd is het Schevenings Vissersvrouwenkoor weer te zien en te horen bij tal van gelegenheden. Het koor zal haar medewerking verlenen aan de plechtigheid op het Tesselseplein op 4 mei aanstaande en ook zingen tijdens de herdenking voor Scheveningse Zeelieden in de Oude Kerk op 24 mei aanstaande. Verder liggen er ook feestelijke optredens in het vooruitschiet. Op 14 juni neemt het koor deel aan de grootse Sing a Long aan de vooravond van Vlaggetjesdag. En op Vlaggetjesdag zelf zal het koor natuurlijk ook niet ontbreken!

Het 65-jarig jubileum wordt door het Schevenings Vissersvrouwenkoor op zaterdag 11 mei aanstaande gevierd met een receptie in Muzee Scheveningen.

Deel dit bericht via: