Deze Scheveningse publiekstrekker is puur natuur

3150
0
Foto: Dick Teske

Scheveningen heeft er sinds enige tijd een topattractie bij. En dan hebben we het niet over het onlangs opgeleverde pand van het nieuwe Legoland, wat pas volgend jaar de deuren zal openen. Nee, deze attractie is puur natuur. Het gaat namelijk om een drietal zeehonden die de show stelen op het stille strandje aan de voet van het Zuidelijk Havenhoofd.

De drie beestjes, twee gewone zeehonden en één Grijze Zeehond, genieten niet alleen van het zonnetje maar ook van alle aandacht zo lijkt het. Ze blijven heel relaxed liggen en ‘poseren’ soms voor de nieuwsgierige voorbijgangers. Het nieuws van het olijke drietal verspreid zich als een lopend vuurtje door de regio en veel mensen komen een kijkje nemen bij de beestjes.

Van een afstandje worden zaterdag twee van de dieren gadegeslagen en gefotografeerd. Kinderen kijken vol verbazing naar de zeehonden. “Niet te dichtbij, jongens. Dat vinden ze niet leuk”, waarschuwt een moeder. De meeste mensen nemen dit advies ter harte, want zij willen dit cadeautje van de natuur niet verstoren. Onder toeziend oog van een tiental mensen komt ondertussen zeehond nummer drie het water uit om zich bij zijn twee maatjes te voegen. “Zo gaat het de laatste dagen de hele ochtend, even een stukje zwemmen en dan weer het strand op om uit te buiken. Zo te zien genieten ze net als ons van dit heerlijke weer”, zegt een van de zeehondenspotters.

Hoe leuk en gezellig de dieren ook lijken. De Dierenambulance waarschuwt om altijd gepaste afstand te houden. Niet alleen voor je eigen veiligheid maar ook om de stress van de dieren te verminderen. Ook hoeft er niet altijd sprake te zijn van een zeehond in nood als ze op het strand liggen. “Als je een zeehond ziet liggen en het dier ligt in de zogenaamde ‘banaanhouding’, dan zie je een gezonde zeehond, die rust. Zie je een gewonde zeehond, met wondjes of bloed, of een zeehond die helemaal plat ligt, bel ons”, aldus de Dierenambulance Den Haag. Zij benadrukken dat mensen onder geen beding de zeehonden zelf moeten benaderen. “Je geeft het dier onnodig stress. En daarbij kunnen ze ook nog eens behoorlijk bijten en kan dit een gevaar opleveren voor jou, je kind of je hond.”

Deel dit bericht via: