Gedenkplaat onthuld voor 100-jarig Zeezwaluwhof

1213
0
Foto: Dick Teske

Woensdagmiddag heeft wethouder Boudewijn Revis een speciale gedenkplaat onthuld ter gelegenheid van het 100-jarig bestaan van de Zeezwaluwhof en het omringende complex.

De Zeezwaluwhof, het complex Zeezwaluwstraat, Nieboerweg en Houtrustweg en de drie poorten naar het hof die deze huizen verbinden zijn een Rijksmonument. Toch kennen maar weinig mensen de historische betekenis van het karakteristieke stukje Duindorp. De Zeezwaluwhof is de laatste van drie hoven die het begin van Duindorp vormden, gebouwd in 1916-1917 onder de net aangenomen sociale woningwet. Voor die tijd waren het uiterst moderne woningen: met inpandig toilet, een achterom en een plaats met een schuur.

De huidige bewoners willen dit Rijksmonument graag behouden. Daarom hebben zij een bewonersgroep, met de naam ZHN Bewonersbelang, opgericht om samen met Vestia de Zeezwaluwhof voor de toekomst veilig te stellen. Wethouder Boudewijn Revis ondersteunt dit initiatief van harte en mocht woensdag de gedenkplaat, die in de poort aan de zijde van de Nieboerweg hangt, onthullen.

“De Zeezwaluwhof die staat er nog en die is nu 100 jaar oud, het is een Rijksmonument. Het is eigenlijk het begin van Duindorp, het begin van een geschiedenis die jullie met elkaar voortzetten. Want er wordt nog steeds iedere dag in Duindorp geschiedenis geschreven”, sprak de wethouder de belangstellenden voorafgaand de onthulling toe.

Na de onthulling werd de gedenkplaat, waarop oude foto’s van de Zeezwaluwhof te zien zijn, grondig bestudeerd door de aanwezigen. Ook de huidige bewoners waren nieuwsgierig naar het resultaat: “Oh, kijk ik hier woon ik! Wat leuk om te zien hoe dat er 100 jaar geleden uitzag.”

Deel dit bericht via: