Scheveningen centraal in Nederlandse deelname America’s Cup

887
0
Foto: PR

Woensdag vond de officiële presentatie van Team Dutch Sail plaats in het Topzeilcentrum aan de Hellingweg. Het Nederlandse zeilteam wil deelnemen aan de kwalificatiewedstrijden om kans te maken op deelname aan de America’s Cup in 2021.

De America’s Cup kent een rijke geschiedenis. In 1851 werd de eerste regatta gehouden. Volgens zeiler Simeon Tienpont, de initiatiefnemer tot deelname, is de America’s Cup de heilige graal van de sportevenementen. Men zeilt in schepen die specifiek voor het evenement gemaakt worden. In de afgelopen editie waren dit nog catamarans met een vleugel, in de aankomende editie zullen de schepen één romp hebben.

Het Nederlandse team is nog niet definitief. Wel is bekend gemaakt dat naast Tienpont onder meer Peter van Niekerk, Carolijn Brouwer en Marcelien Bos-De Koning zullen deelnemen. Ook de Nederlandse boot moet nog ontwikkeld worden. Tienpont hoopt dat universiteiten en kennisinstituten daar aan willen bijdragen. In het voorjaar van 2021 moet het schip gaan deelnemen aan de Prada Cup in Nieuw-Zeeland, om zich te kwalificeren voor de prestigieuze America’s Cup.

Scheveningen wordt de thuisbasis voor Team Dutch Sail. Volgens Tienpont heeft Nederland de kennis, de botenbouwers en de zeilers in huis om de deelname aan de America’s Cup tot een succes te maken. Mogelijk krijgt Scheveningen in juni 2020 ook nog een voorproefje van de America’s Cup als de schepen tijdens de World Series in Nederland een tussenstop maken.

Deel dit bericht via: