Scheveningse vijfling herdacht in Oude Kerk

1025
0
Foto: Dick Teske

In de Oude Kerk aan de Keizerstraat werd zaterdagmiddag de 300ste geboortedag van de Scheveningse vijfling herdacht met een stemmige ceremonie.

Op 5 januari 1719 deed  zich op Scheveningen een opzienbarende gebeurtenis voor. Toen beviel de vissersvrouw Kniertje Gerbrands de Wit van maar liefst vijf voldragen dochters. Eén kwam er levenloos ter wereld, de anderen leefden slechts een dag. De geboorte werd al snel bekend en trok veel  bekijks. Kinderrijke gezinnen kwamen ook op Scheveningen veelvuldig voor, maar de komst van vijf borelingen in een  klap was heel bijzonder.

Van heinde en verre kwam men naar Scheveningen om de vijfling te zien. Wekenlang reden rijtuigen af en aan en in het vissershuisje aan de Jacob Pronkstraat waar het gezin woonde was het een komen en gaan van mensen die kwamen om de vijfling te bezichtigen. De meeste bezoekers lieten na hun bezoek wat geld achter. De bijzondere geboorte werd zo een bron van inkomsten. Dat zal er vast de reden van zijn geweest dat moeder Kniertje en haar (tweede) man Symon Arense Rosendaal besloten om de begrafenis zo lang mogelijk uit te stellen. Pas 44 dagen na de geboorte – op 18 februari 1719 – werd de vijfling begraven.

De vijfling werd niet begraven op het kerkhof, maar vanwege het unieke karakter van deze gebeurtenis in het koor van de Oude Kerk. Tot op de dag van vandaag is daar de grafsteen te zien.

Bij deze grafsteen werd zaterdagmiddag met een korte ceremonie de geboortedag van de vijfling herdacht. De Vrienden van Muzee waren aanwezig in Scheveningse dracht met vijf poppen die de vijfling symboliseerden. Ook werden er bloemen gelegd bij de grafsteen.

Deel dit bericht via: