Nieuwjaarsdag op Scheveningen: duiken en puinruimen

2343
0
Foto: Dick Teske

Terwijl rond het middaguur duizenden fanatieke nieuwjaarsduikers ter hoogte van de Pier het water in duiken, begint in het oude dorp van Scheveningen het puinruimen.

Veel dagjesmensen zijn op de verhalen van het rampzalige verloop van het Vreugdevuur Scheveningen afgekomen. “We zagen vannacht de berichtgeving en wilde even komen kijken”, zegt een echtpaar dat net buiten Scheveningen woont. “Echt ongelooflijk dat wat vonken dit kunnen aanrichten.”

Een bewoner is even verderop de stoep aan het vegen. “Een paar vonken? Er kwamen hele brokken brandend hout naar beneden zetten. Ik ben in deze buurt opgegroeid en dit heb ik echt nog nooit meegemaakt. Dit moet goed onderzocht worden, want het zou zonde zijn als de vreugdevuren hierdoor worden afgeschaft. Maar een jaarwisseling op deze manier wil ik nooit meer meemaken!”

Om 12.00 uur staat het volgende evenement weer op het programma: de Nieuwjaarsduik. Duizenden mensen duiken gezamenlijk in het koude zeewater. Na de duik staat er een kop warme erwtensoep klaar, maar of het nodig is. “Zo koud is het dit jaar niet”, zegt Tim. Hij heeft met dit jaar al vijf duiken op zijn naam staan. “Het is wel eens erger geweest.”

Deel dit bericht via: