Rederij Trip lost mysterie rond aangespoelde urnen op

1861
0
Foto: Maarten van Duijn

Dit weekend hielden aangespoelde urnen de gemoederen bezig. Op het strand van Noordwijk en Katwijk werden in totaal drie urnen afkomstig van een Duits crematorium gevonden. De oorsprong van de urnen en waarom ze plotseling opdoken aan de Nederlandse kust was een raadsel.

Nu blijkt dat de urnen afkomstig waren van een schip van Rederij Trip. Het schip was afgelopen vrijdag de zee op geweest vanuit Scheveningen voor een gezamenlijke asverstrooiing. Hierbij worden diverse urnen met as meegenomen die op zee worden uitgestrooid door een bemanningslid. Het uitstrooien van Duitse overledenen gebeurt vaak in Nederland vanwege de strenge regelgeving in Duitsland, aldus Rederij Trip.

Vrijdag ging het mis toen een doos met vier urnen aan dek verschoof en in het water viel. Het bemanningslid dat daarbij aanwezig was meldde dit niet bij de rederij. Daar kregen ze argwaan toen zaterdag de eerste urn werd gevonden. “We doen dit al sinds 1962 en hebben zoiets nog nooit meegemaakt”, aldus de Scheveningse rederij.

Inmiddels is één van de gevonden urnen alweer door Rederij Trip meegenomen en is de as zoals het hoort uitgestrooid op zee. Bij de gevonden urn in Katwijk had de vinder dit al gedaan. Wat er met de andere gevonden urn gaat gebeuren, is nog niet duidelijk.

Deel dit bericht via: