D66: “Verbeter walstroom in de Scheveningse haven”

1066
0
Foto: Dick Teske

D66 Den Haag pleit voor een betere walstroomvoorziening in de Scheveningse haven. Een goede stroomvoorziening in de haven voorkomt dat schepen fossiele brandstof nodig hebben als ze voor anker liggen. Momenteel komen er signalen uit Scheveningen dat grotere schepen nog geen gebruik maken van walstroom en hun systemen draaiende houden met brandstof. “De bewoners rond de haven verdienen schone lucht en daarom moet het voor elk schip mogelijk zijn om op walstroom aan te sluiten”, stelt raadslid Dennis Groenewold.

Voor grote schepen lijkt de huidige capaciteit simpelweg niet voldoende om alle systemen functioneel te houden. Het gevolg is dat de scheepsmotor aanblijft en dat schepen vervuilende stoffen uitstoten in de haven. Groenewold wil daarom van het college weten of het bereid is onderzoek te doen naar uitbreidingsmogelijkheden van de walstroomcapaciteit. “Een groot schip gebruikt veel brandstof en stoot veel uit. Luchtvervuiling is slecht voor de omgeving. Bewoners nabij de haven hebben last van de vieze stoffen en daarom wil ik dat elk schip in de toekomst aan kan sluiten op walstroom”, aldus Groenewold.

Ook met het oog op een klimaatneutrale stad in 2030, vindt D66 het verbeteren van de walstroomcapaciteit noodzakelijk. Het draagt bij aan betere luchtkwaliteit en vormt een onderdeel van de energietransitie.

Deel dit bericht via: