Hoog Lindoduin: het einde van een tijdperk

4879
0
Foto: Dick Teske

Hoog Lindoduin, een markante flat op Scheveningen wordt gerenoveerd. Alle, veelal oudere en van oorsprong Scheveningse bewoners van de 182 sociale huurwoningen, hebben inmiddels een woning elders in Den Haag gevonden. De laatste bewoner is afgelopen 27 augustus verhuisd.

Speciaal voor de oud-bewoners van Hoog Lindoduin die daar woonden op het moment dat bekend werd dat de flat gerenoveerd moest worden vindt op 28 september aanstaande een reünie plaats in Muzee Scheveningen. Tijdens de bijeenkomst opent een foto-expositie met beelden van de flat en zijn bewoners. En is de lancering van een boek met foto’s en verhalen over de flat, de bewoners en de geschiedenis van de woningbouw op Scheveningen. De organisatie van de reünie, de expositie en de publicatie is tot stand gekomen met ondersteuning van onder meer Fonds 1818, Muzee Scheveningen, Vestia, de HTM en De Volharding.

Afsluiting van een tijdperk
Achter de organisatie, de foto’s en de verhalen gaan twee betrokken inwoners uit de regio schuil die zich belangeloos inzetten: Annemieke Jansen, oud-bewoner van Hoog Lindoduin en Esther de Boer wier grootouders in Hoog Lindoduin hebben gewoond.
Annemieke was één van de tijdelijke bewoners. Regelmatig hoorde zij verhalen over het wel en wee van de flat en zijn bewoners; bijzondere persoonlijke verhalen over de geschiedenis van de flat en over de levens van de bewoners. Verhalen die wat haar betreft een platform moesten krijgen.
Esther haar opa en oma waren een van de eerste bewoners in Hoog Lindoduin in 1967; zij hebben tot aan hun overlijden in 1991 in Hoog Lindoduin gewoond. Als kind logeerde zij regelmatig bij hen. Hoog Lindoduin roept dan ook veel jeugdherinneringen op, en was voor haar mede aanleiding om het gebouw en zijn bewoners te ‘documenteren’ voordat het te laat zou zijn.

In eerste instantie was het idee van het in beeld en schrift documenteren van de flat en zijn bewoners bedoeld als steun voor diezelfde bewoners. Zodra echter het onderwerp ‘verplicht verhuizen’ of het idee van een naderend vertrek ter sprake kwam, verstarden mensen. En hoewel Annemieke en Esther niet aan de renovatieplannen en het gevolg daarvan voorbij konden gaan – ze zijn uiteindelijk de aanleiding geweest voor hun initiatief – is toch gekozen voor een positieve insteek. Tijdens de gesprekken bleek namelijk ook dat de bewoners een sterke binding hebben met hun flat en met Scheveningen. Veel bewoners gaven aan dat hun appartement in Hoog Lindoduin het mooiste huis is waar ze ooit hebben gewoond! Inmiddels hebben al ruim 70 oud-bewoners zich aangemeld om het tijdperk Hoog Lindoduin gezamenlijk af te sluiten. Oud-bewoners die zich nog niet hebben aangemeld voor de reünie kunnen dit nog doen via het e-mailadres dat is te vinden op de persoonlijke uitnodiging die zij hebben ontvangen.

Expositie in Muzee
Vanaf 29 september aanstaande is de foto-expositie gedurende twee maanden te zien in Muzee Scheveningen. Bij de expositie hoort een folder met achtergrondinformatie over het project.

Deel dit bericht via: