Plaquette voor Bernie en Ellis bij bankje Belgischeplein

2238
0

Op het Belgischeplein is donderdag de officiële onthulling geweest van de plaquette die geplaatst is bij één van de bankjes ter nagedachtenis aan Bernie Spier en Ellis Cohen-Paraira. Dit verliefde Joodse stel trof elkaar, nadat de vonk oversloeg in 1941, regelmatig op het Belgischeplein. Een half jaar lang zagen ze elkaar bijna elke dag. Vaak zaten ze op ‘hun bankje’ en fantaseerden over hun toekomst samen.

In 1942 slaat de realiteit van de Tweede Wereldoorlog toe. De familie van Ellis besluit onder te duiken. Bernie en Ellis hielden ‘contact’ door het schrijven van dagboekbrieven. En ze spraken af om na de oorlog op elkaar te wachten, op hun bankje.

Helaas heeft het nooit zo mogelijk zijn voor Ellis en Bernie. Ellis overleefde de oorlog en wachtte elke dinsdag tevergeefs op het Belgischeplein op Bernie. In augustus 1945 hoort zij dat Bernie de oorlog niet heeft overleeft. Hij stierf in januari 1944 in Auschwitz.

Na de oorlog pakt Ellis haar leven op. Ze ontmoet een joodse soldaat waarmee ze trouwt. Precies op hun trouwdag ontvangt Ellis een bijzonder pakketje. Het dagboek van Bernie. Ze durft het niet te lezen, te pijnlijk. En meer dan 60 jaar liggen de dagboeken in de kelder. Tot ze in 2007 samen met haar dochter besluit om uit te zoeken wat er precies met Bernie is gebeurd. Daarover hebben ze een mooi boek geschreven:‘De dagboeken van Bernie & Ellis, het verhaal van een Scheveningse liefde in oorlogstijd’.

Naast het boek is van het verhaal ook een korte film gemaakt, die behoort tot een lesprogramma over de Tweede Wereldoorlog voor de onderbouw van het VMBO.

En nu is er op Belgischeplein ook een blijvende herinnering bij de door Ellis en Bernie zo gekoesterde bankjes. De onthulling werd, onder grote belangstelling, verricht door de Israelische ambassadeur Aviv Shir-On en locoburgemeester Karsten Klein.

Deel dit bericht via: