Afbeelding
Foto: Dick Teske

De Zeesterren vieren 20-jarig jubileum

'Kom zingen en wordt een Zeester!' Dat is al 20 jaar de leus van Kindertheaterkoor De Zeesterren. Veel kinderen van 4 tot 12 jaar hebben in de afgelopen jaren met heel veel plezier elke maandag een uurtje gezongen bij dirigent en oprichter van het koor, Monique Harteveld. Het 20-jarig jubileum wordt op zondagmiddag 14 april gevierd met maar liefst twee concerten in Theater Korzo Den Haag.

De Zeesterren repeteren al 20 jaar in het YMCA Scheveningen en treden regelmatig op bij podia als Vlaggetjesdag, Madurodam, de Efteling, musea en korenfestivals. Monique Harteveld, geboren en getogen op Scheveningen, is de drijvende kracht achter dit kinderkoor. Gedreven door een enorme passie voor zingen met en voor kinderen, leidt zij De Zeesterren sinds jaar en dag en deelt ze het plezier van zingen. Monique’s jubileum met het kindertheaterkoor belooft een geweldige belevenis te worden in Theater Korzo.


Zingverhalen

Voor wie het nog niet wist, Monique Harteveld schrijft heel veel kinderliedjes: ‘Zingverhalen’. “Ik heb er nu bijna duizend geschreven. Om deze uit te voeren met kinderen en de Zingverhalenband, is mijn grote passie.” Die passie was er al als klein kind, toen Monique al liedjes verzon en blokfluit speelde. Toen zij Berdien Stenberg hoorde met Rondo Russo was het hek van de dam en speelde ze dag en nacht dwarsfluit. “Ik zong in het Hervormd Kerkkoor Scheveningen en in het koor op de Oranjeschool, waarna ik de volgende stap, het Rotterdams Conservatorium, zette. Hier studeerde ik schoolmuziek en later theatermuziek op het Koninklijk Conservatorium en Haagse Acteer Academie.”

Tijdens haar studie schoolmuziek werd Monique al snel voor de klas gezet om les te geven. “Mijn hoofdvakleraar zag het instuderen en zingen met de klas als basis voor muziekles; ik ben het daar helemaal mee eens. Het is zó leuk om zelf de liedjes te schrijven, zodat deze aansluiten op de lessen en thema’s waar leerkrachten mee werken. Dit proces kost mij minder moeite en is veel leuker dan een bestaand liedje uit te zoeken. Sindsdien heb ik mij gespecialiseerd in het schrijven van kinderliedjes en Zingverhalen is de basis geworden voor al mijn muziekactiviteiten. Daarnaast schrijf ik ook religieuze liedjes en liedjes voor volkszangers, waaronder Wolter Kroes.”


Levenswerk

Monique had het nooit zo gepland, het is zo gegaan. Tien jaar lang leidde de Scheveningse dirigent een heel groot kinderkoor in Schiedam, waarmee zij grote producties maakte en ook daar haar eigen repertoire schreef. “Ik wilde echter graag dichter bij huis werken. Hoe mooi zou het zijn om op Scheveningen een kinderenkoor te starten? Ik richtte De Zeesterren op en voordat je het weet ben je 20 jaar verder!”

Monique geeft tevens les op verschillende basisscholen, schrijft educatieve liedjes voor het Kunstmuseum en werkt projectmatig voor de afdeling Educatie van het Residentie Orkest Den Haag. “Ik treed ook heel graag op met de Zingverhalenband, bestaande uit mijn man Jan Rooymans (tevens producer, red.), Carlos Lake, Evelien Carels en Sandra Sahupala. Dan vertolken we mijn liedjes die ik uitbreng onder het Zingverhalenkanaal op YouTube, zoals de hits ‘Brandweerman’ en ‘Schelpen Zoeken’.”

Ras-Scheveningse Monique is een muzikale duizendpoot. “Mijn ouders waren actief in Muzee en ik liep daar als kind mee in de klederdrachtenshows. Scheveningen is mij met de paplepel ingegoten.
Afgelopen tien jaar was ik bestuurslid bij Stichting Vlaggetjesdag, waar ik nu aan de zijlijn nog actief ben. Sinds 2022 ben ik ook dirigent van het Schevenings Vissersvrouwenkoor. Hier komen muziek en liefde voor (het oude, traditionele) Scheveningen samen.”


Jubileumconcert

Monique staat aan de vooravond van haar 20-jarig jubileumconcerten in Theater Korzo in het centrum van Den Haag. “Een echt theater waar wij ons eigen programma zingen, onder begeleiding van de Zingverhalenband. Aan één stuk door voeren wij de liedjes uit die we de afgelopen jaren hebben gezongen, in diverse educatieve blokken: eten, geschiedenis, duurzaamheid et cetera. Het was nog best lastig om uit bijna duizend liedjes een repertoire te selecteren!”

Een dik jubileum kan natuurlijk niet zonder speciale gasten. Monique: “We hebben de oud-leden uitgenodigd om mee te zingen. Daar werd enthousiast op gereageerd! Uit al die reacties is een projectkoor ontstaan van 25 leden, die een aantal nummers meezingen. Ik vind het heel bijzonder om al die kinderen nu als volwassenen te zien en hun herinneringen te horen. Veel ex-Zeesterren zijn inmiddels (semi-)professioneel werkzaam in de muziek. Het doet mij deugd dat zij op jonge leeftijd geïnspireerd geraakt zijn door muziek.”


Meer informatie en kaartverkoop

Het 20-jarig jubileum van De Zeesterren wordt op zondagmiddag 14 april gevierd met concerten van 13.00 tot 14.15 uur en van 15.30 tot 16.45 uur. De speellocatie Theater Korzo is gevestigd aan de Prinsestraat 42. Kaarten voor deze concerten à 5 euro zijn verkrijgbaar via e-mail: kantoor@ymcaservice.nl. Vermeld je naam, telefoonnummer en gewenst aantal kaarten. De reservering is compleet zodra de toegestuurde betaallink is voldaan.

Meer info over het jubileumconcert van De Zeesterren is te vinden via de websites: www.dezeesterren.nl, www.zingverhalen.nl, www.youtube.com/zingverhalen en de bijbehorende social mediakanalen. De Zeesterren repeteren elke maandag van 17.00 tot 18.00 uur in het YMCA-gebouw, aan de Keizerstraat 58. Nieuwe leden zijn van harte welkom. Kom langs tijdens een repetitie of meld je online aan:
www.ymcascheveningen.nl.



Tekst: Alexander Serban

Afbeelding